top of page
a7fea19e800ef749466ae134c51303b55dde9131.jpg

" Onderlinge verhoudingen en verstoringen in het familiesysteem worden zichtbaar en voelbaar. " 

In je leven ben je niet alleen, nooit geweest ook. De mensen om je heen doen wat met je. En ook al ben je je daar eigenlijk helemaal niet van bewust, ze bepalen voor een deel jouw leven en vormen je tot wie je bent. Een familieopstelling geeft de aanwezige lijntjes in je leven weer. Je ontdekt hoe jij jij werd en waar je vastloopt of juist schittert. Ook laat de opstelling zien waarom je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt.

  • Herken jij dat je veel verantwoordelijkheid op je neemt?

  • Voel jij je wel eens schuldig en heb je geen idee hoe dat komt?

  • Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen?

  • Herken je bij jezelf dat er herhaaldelijk of langdurige conflicten met partners, familieleden of collega’s spelen?

  • Heb je last van psychische of lichamelijke klachten, die je niet kan herleiden voor jou gevoel

Hoe ziet een familieopstelling er uit?

Familieopstellingen kun je op twee manieren uitvoeren. Namelijk 1 op 1 en in groepsverband. Zelf werk ik het meeste 1 op 1. Ik werk dan met elementen in de coachingsruimte of op tafel. Met elementen bedoel ik vloerankers (vellen papier/matjes) of figuren van hout. Voor elke persoon tot wie jij je verhoudt in de familie of organisatie wordt een vloeranker of figuur gekozen. Deze figuren worden ook wel representanten genoemd. We gaan ze neerleggen in de ruimte, als een soort van levende foto wordt duidelijk waar vastgelopen patronen zitten of blokkades liggen. 

 

Een voorbeeld: Zo kan het zijn dat de opstelling van hoe jullie nu of vroeger als gezin aan tafel zitten al invloed hebben. 

Voor meer uitleg, bekijk de uitgebreide video hieronder:

Familieopstelling

bottom of page